Лугинська громада

Житомирська область, Коростенський район

ОСОБЛИВОСТІ НАВЧАЛЬНОГО РОКУ 2020/2021

Дата: 09.09.2020 17:34
Кількість переглядів: 433

У 2020-2021 навчальному році школи працюють в умовах адаптивного карантину. Всі заклади освіти в Україні будуть організовувати освітній процес згідно з вимогами Головного державного санітарного лікаря та рекомендаціями Міністерства освіти і науки України.

Чи можуть учні повернутися за парти або чи навчатимуться дистанційно, залежить від рівня епідемічної небезпеки в регіоні або адміністративно-територіаль територіальній одиниці.

Рівень зони може змінюватись, тому рекомендуємо слідкувати у якій зоні знаходиться ваш регіон або населений пункт на інтерактивній мапі Міністерства охорони здоровя України. 

Структуру та форму дистанційного навчання визначає педагогічна рада школи, враховуючи освітню програму, навчальний план та особливості кожного закладу і регіону. Так школа має адаптувати програму до технічних можливостей учнів і вчителів.

 

Чим відрізняється змішане і дистанційне навчання?

Змішане навчання може застосовуватись учителем як окрема технологія в організації освітнього процесу, а може виступати як поєднання очного навчання та навчання з використанням дистанційних технологій. Застосування другої моделі передбачає зміни в організації освітнього процесу всього закладу освіти, тому рішення про його запровадження приймає директор. Таке рішення є виправданим, якщо школа не може забезпечити передбачені МОН заходи безпеки, коли у закладі освіти перебувають всі учні. Моделей змішаного навчання є декілька. Директор разом із педагогічною радою розробляє модель, найбільш оптимальну для умов свого закладу освіти.

 

Які головні зміни у новому освітньому процесі?

В регіонах встановлюється один з чотирьох рівнів епідемічної небезпеки – «зелений», «жовтий», «помаранчевий» або «червоний». При «червонному» рівні відвідування закладів освіти здобувачами заборонено, отже освітній процес відбувається дистанційно.

Переглядають поділ на зони кожні сім днів. Водночас послаблення карантину в «червоній», «помаранчевій» чи «жовтій» зонах може статися не раніше як через 14 днів. Тобто, школа в «червоній» зоні може через деякий час знову запрацювати у звичному режимі.

Відповідно до рекомендацій МОЗ і ВООЗ, під час освітнього процесу у школах необхідно дотримуватись принципів соціального дистанціювання і правил гігієни, використовувати засоби індивідуального захисту та уникати масових скупчень.

Допуск вчителів на роботу відбуватиметься тільки після проведення термометрії.

У регіонах «помаранчевого» рівня епідемічної небезпеки педагогам рекомендують викладати навчальну дисципліну в захисних щитках, а в «зеленій» чи «жовтій» зоні потрібно просто дотримуватися необхідної дистанції.

Учні 5-11 класів на уроках можуть бути без маски, а в приміщеннях школи повинні носити маску. Учням 1-4 класів дозволено переміщуватись приміщеннями закладу освіти без маски чи респіратора.

У разі підтвердження випадку коронавірусної хвороби когось із учнів, весь клас повинен піти на самоізоляцію та провести заходи, передбачені галузевими стандартами МОЗ.

 

За які кошти мають купуватися вимірювачі температури та засоби гігієни: маски, антисептики, мило, разові рукавички, паперові рушники? 

Маски для вчителів та працівників, антисептики та дезінфікуючі засоби для шкіл забезпечує засновник школи за кошти місцевого бюджету.

 

Як будуть «відслідковувати» дітей з симптомами COVID-19?

Керівник, медичний персонал закладу освіти або відповідальна особа, яка пройшла відповідний інструктаж та призначена наказом керівника закладу, забезпечують реагування на виявлення симптомів коронавірусної хвороби серед персоналу та здобувачів освіти, а також розробку алгоритмів дій на випадок надзвичайної ситуації, пов’язаної з реєстрацією випадків захворювання на коронавірусну хворобу серед учнів і працівників закладу освіти.

 

Який алгоритм дій при виявленні дітей з симптомами КОВІДу? – що з дитиною, що з однокласниками та вчителями, які контактували?

Педагоги закладу освіти перед початком занять проводять опитування учасників навчального процесу щодо їхнього самопочуття та наявності симптомів респіраторної хвороби.

В разі виявлення ознак гострої респіраторної хвороби, за відсутності батьків, учень/учениця тимчасово ізолюються в спеціально відведеному приміщенні закладу, про це інформуються батьки або інші законні представники та приймається узгоджене рішення щодо направлення до закладу охорони здоров’я.

Директор або відповідальна особа, наприклад, медичний працівник, має визначити коло контактних осіб. Контактні особи мають бути направлені на самоізоляцію протягом 14 днів.

 

У якому разі клас/школа закривається на карантин?

Якщо хоча б один учень заразиться коронавірусом, то весь клас має йти на самоізоляцію. Якщо СOVID-19 підтвердився і у контактних осіб, директор школи може прийняти рішення про закриття або окремого класу, або всього закладу освіти залежно від наявності підтверджених випадків у одному чи кількох класах та доцільності продовження освітнього процесу.

 

 

Як будуть організовані уроки фізкультури, якщо зал – один для всієї школи? 

Рекомендовано проводити заняття з фізкультури на відкритому повітрі, а при занятті в залі – виконувати вправи, які дозволяють дотримуватись соціальної дистанції.

 

Як буде організоване харчування у шкільній їдальні? 

Керівник закладу освіти розробляє графік харчування здобувачів освіти. Організація харчування за типом «шведського столу» та шляхом самообслуговування на період карантину не дозволяється.

Усі працівники харчоблоку забезпечуються засобами індивідуального захисту із розрахунку 1 маска на 3 години роботи, одноразовими рукавичками, які необхідно змінювати після кожної дії, не пов’язаної з попередньою або наступною.

Під час харчування відстань між столами має складати не менш як 1,5 м, а за одним столом повинні знаходитись не більш ніж 4 особи.

Робота питних фонтанчиків також не дозволяється на період карантину. Питний режим варто організувати за допомогою індивідуальних ємностей для води або фасованої питної продукції.

 

Якщо у дитини нежить/кашель, його відправляють додому? Як дізнатись – це COVID-19 чи ні? Які мають бути дії? За чий рахунок робити тест?

Необхідно звернутись та прокунсультуватись із сімейним лікарем, який надасть рекомендації щодо лікування та визначить, чи потрібно робити тест. Тестування у клініках – безкоштовне за направленням сімейного лікаря.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь