ЗВЕРНЕННЯ РЯТУВАЛЬНИКІВ ЖИТОМИРЩИНИ ДО АГРАРІЇВ
Шановні аграрії!
Жнива підготували для нас непрості випробування, адже у найгарячішу пору не обійшлося без втрат на полях. Зокрема, у Любарському районі зареєстровано одну пожежу на полях із зерновими, загальною площею 2 га. Також у цьому ж районі рятувальники ліквідовували загоряння приватного комбайну. Крім того, в Овруцькому районі маємо випадок займання стерні біля поля, що загрожувало подальшим розповсюдженням на хлібні масиви.
– У напружений час жнив до пожежі може призвести найменша необережність із вогнем у хлібних масивах: кинутий недопалок, іскри від працюючої зернозбиральної техніки, зерновий пил, намотування соломи на деталі, потрапляння її на нагріті частини техніки та спалювання сухої рослинності поруч із зерновими посівами, – розповів заступник начальника Управління ДСНС у Житомирській області із запобігання надзвичайним ситуаціям Олександр Кравець.
– Не можна забувати й про те, що приборкати пожежу на полі дуже складно. Нерідко ліквідовувати їх доводиться із залученням значних сил рятувальних підрозділів, а значить і затратами значних матеріальних засобів й людських ресурсів. Ми не застраховані від випадків пожеж в цей період, але зробити все можливе, аби не допустити чи вчасно з мінімальними збитками ліквідувати загоряння – безумовно зобов’язані.
Звертаючись до хліборобів та керівників усіх ланок, Олександр Кравець наголосив на необхідності забезпечити суворий контроль за дотриманням протипожежних вимог у місцях збирання, переробки та зберігання продукції нового врожаю. Забезпечити необхідними первинними засобами пожежогасіння усю техніку, яка залучається до жнив та провести додаткові протипожежні інструктажі з навчанням персоналу діям у випадку виникнення пожеж. На період жнив необхідно організувати чергування у полях техніки, пристосованої для цілей пожежогасіння.
Керівникам об’єктів до прибуття пожежно-рятувальних підрозділів ДСНС слід забезпечити:
- прибуття відповідальних осіб, локалізацію місця пожежі;
- евакуацію із зони вогню людей та техніки;
- надання в разі потреби невідкладної медичної допомоги;
- організацію гасіння пристосованою технікою, первинними засобами пожежогасіння;
- забезпечити надходження додаткових засобів пожежогасіння, організувати підвіз води до місця пожежі;
- чергування в місцях гасіння пожежі.
Рятувальники звертаються до керівників сільгосппідприємств та населення з проханням не використовувати відкритий вогонь та не розводити багаття у пожежонебезпечний період, заборонити спалювання стерні і поживних залишків. Не допустити пожеж у період жнив і зберегти вирощений врожай – наш спільний обов’язок!