Лугинська громада

Житомирська область, Коростенський район

ЯК ЛЕГШЕ ПЕРЕНЕСТИ СПЕКУ. РЕКОМЕНДАЦІЇ ФАХІВЦІВ

Дата: 17.06.2020 14:21
Кількість переглядів: 1877

    У спекотні літні дні необхідно бути особливо обережними, стежити за своїм здоров’ям і дотримуватися певних правил поведінки. Адже спекотний мікроклімат має шкідливий вплив на організм людини, викликаючи погіршення самопочуття, зниження працездатності, загострення хронічних хвороб.

 

Рекомендації фахівців ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоровя України» про те, як легше перенести спеку.

 

Пийте воду та слідкуйте за тиском

 

    У спекотну погоду варто уникати перегрівання і додаткових навантажень. Треба бути уважними людям, які мають серцево-судинні, хронічні або системні захворювання, такі як цукровий діабет або ожиріння. Адже перегрівання створює додаткове навантаження на організм.

Для таких людей важливо контролювати артеріальний тиск та пульс і мати постійний доступ до питної води. Норма води, яку слід випивати у спеку, індивідуальна, тому варто орієнтуватися на власне самопочуття, а не на обсяг рідини. До того ж, кількість води, якої потребує організм, залежить від харчування: наприклад, фрукти та овочі вже містять багато рідини.

Обережним із надмірною кількістю води слід бути людям із серцевою недостатністю, схильним до набряків. Людям із цими та іншими хронічними захворюваннями потрібно дотримуватися рекомендацій лікарів і завжди мати при собі необхідні ліки.

 

Чим втамувати спрагу?

 

    Воду краще пити меншими порціями, але частіше, щоб уникнути тривалих періодів без рідини, що може призвести до зневоднення.

Традиційні компоти теж гарний спосіб втамувати спрагу. Втім, лікарі закликають варити фрукти недовго і додавати якомога менше цукру.

Фруктові соки, які зазвичай містять багато цукру, навіть свіжовичавлені, краще розводити водою. Також можна вживати фруктові напої, наприклад, заливати дрібно нарізані фрукти або ягоди окропом, а потім додавати лід, лимон та м’яту.

Чаї та кава у спеку можуть стати в пригоді як напої, що тонізують, адже спека підсилює відчуття втоми. Хоча з чаями і кавою слід бути обережнішим – такі напої зневоднюють організм. Знову ж таки, стежте як реагує саме ваш організм.

Від алкоголю краще взагалі відмовитися, оскільки його вплив спотворює відчуття і людина може непомітно для себе перегрітися, не відчути перших ознак  зневоднення.

 

    Дітям також слід давати достатньо води, а соки краще розводити водою. А от немовлят віком до 6 місяців, які перебувають на грудному годуванні, лікарі радять годувати у спеку лише грудним молоком.

 

Рекомендації здорового харчування особливо актуальні у спеку: не менше половини денного раціону мають становити фрукти та овочі. Краще, щоб переважали саме овочі, тому що в них велика концентрація мікроелементів, вітамінів і менше цукрів.

У найспекотніший час доби – з 10 до 16 години – краще уникати прямих сонячних променів і проводити час в тіні або у приміщенні, що провітрюється.

Одяг краще обирати легкий, з натуральних матеріалів і не забувати про капелюх, частіше провітрювати приміщення, а вдома чи в офісі використовувати зволожувачі повітря.

Небезпеку в спекотну погоду несуть кондиціонери, а саме різкі перепади температури, коли людина з розпеченої вулиці заходить у холодне приміщення. Не встановлюйте дуже низькі температури, уникайте перепадів більше ніж 10 градусів.

 

Воду можна не лише пити

 

    Час від часу доречно змочувати обличчя, шию, ліктьові згини та під колінними суглобами – там проходять судини, і це допомагає охолодити організм.

Дітям добре проводити спеку біля водойм, обов`язково під наглядом дорослих, або частіше приймати душ.

 

Режим дня важливий як ніколи – спека і без того втомлює організм, тому намагайтеся добре висипатися і уникайте навантажень – на роботі або в спорті. Фізичну активність на свіжому повітрі (наприклад, біг) краще обмежити ранковими та вечірніми годинами, або взагалі замінити на плавання. Не забувайте брати із собою воду, якщо займаєтеся спортом більш ніж 20-30 хв, і стежте за пульсом.

 

Сонячний чи тепловий удар: що робити?

 

    Від перегріву на сонці може виникнути сонячний удар, від задухи та спеки – тепловий. Людина відчуває головний біль і запаморочення, може навіть знепритомніти. Тактика першої допомоги в обох випадках схожа.

Необхідно перемістити людину в тінь, тихе зручне місце, дати їй прилягти. Розстебнути верхні ґудзики, послабити одяг. Якщо людина притомна, дати їй води. Змочити обличчя водою, покласти на лоб та шию вологу хустинку. Бажано дати людині спокійно полежати. Якщо за півгодини не стає краще, слід викликати швидку. У разі втрати свідомості, покласти тіло в положення на бік. Важливо стежити за диханням людини – у важкому випадку може знадобитися штучне дихання.

 

                Виконавчий комітет Лугинської селищної ради


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь