Лугинська громада

Житомирська область, Коростенський район

ОБЕРЕЖНО! ГРИП ПТИЦІ!

Дата: 24.01.2020 15:36
Кількість переглядів: 678

 

                          http://zt-dpss.gov.ua/wp-content/uploads/grip_bird.jpg

   18 січня, на промисловому підприємстві "Хутір", що на Вінниччині, було зареєстровано загибель птиці. Лабораторні дослідження встановили діагноз "грип птиці" типу А, субтипу H 5. Наразі продовжуються заходи з локалізації та недопущення поширення збудника грипу птиці.

За попередньою інформацією в ПП «Хутір» станом на 01.01.2020 утримувалося близько 98 тис. голів птиці яєчного напрямку.

   В осередку захворювання вживаються заходи з локалізації та недопущення поширення збудника грипу птиці.

Ситуація знаходиться під контролем Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області.

   За офіційними повідомленнями Всесвітньої організації охорони здоров’я тварин (МЕБ) та європейської системи нотифікації про захворювання тварин (ADNS) у 2018-2019 роках грип птиці реєструвався в 11 країнах ЄС (128 спалахів)  та РФ (84 спалахи).

Аналіз шляхів міграції диких перелітних птахів свідчить, що Україна розташована на перехресті кількох міграційних шляхів перелітних птахів, тому ризик занесення збуднику грипу птиці з дикими перелітними птахами з території неблагополучних країн, територій чи зон існує постійно. Під час весняної, осінньої міграцій та в роки аномально теплих зим цей ризик істотно підвищується, тому в Україні посилено заходи щодо  профілактики високопатогенного грипу птиці.

    Під час спалаху пташиного грипу серед птахів існує можливий ризик і для людей внаслідок безпосередніх чи близьких контактів з інфікованими птахами. Однак наразі немає зареєстрованих випадків, щоб джерелом захворювання людей на пташиний грип було пташине м'ясо чи яйця, але аби убезпечити себе від негативних наслідків, слід утриматися від купівлі м'яса птиці у місцях стихійної торгівлі.

При загрозі виникнення  пташиного грипу не рекомендовано купувати продукти птахівництва, а саме тушки птахів та яйця, у місцях стихійної торгівлі. Ці продукти потрібно купувати тільки на офіційних ринках, у магазинах і офіційній торговій мережі. Також м'ясо птиці не варто вживати без попередньої термічної обробки.

     Запобігти виникненню спалаху захворювання птиці в приватних господарствах можливо лише при проведенні вакцинації проти хвороби Н’юкасла. Дану роботу проводять фахівці Лугинської районної державної лікарні ветеринарної медицини. З початку 2020 року було проведено вакцинацію 5625 голів птиці в приватних господарствах району, відібрано та доставлено в Житомирську Регіональну лабораторію ДПСС 32 проби крові для моніторингових досліджень на грип птиці згідно протиепізоотичного плану.

Управління Держпродспоживслужби Лугинського району


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь