Лугинська громада

Житомирська область, Коростенський район

Ще раз про сказ

Дата: 10.12.2019 10:13
Кількість переглядів: 648

    Сказ – це гостре інфекційне захворювання всіх теплокровних тварин і людини, за якого уражається центральна нервова система з ознаками поліенцефаломієліту, супроводжується паралічами  і  завжди закінчується - смертю.
 Людина заражається під час укусу, або коли слина потрапляє на слизові оболонки чи пошкоджену шкіру, через подряпини. 

Вірус сказу дуже чутливий до дії ультрафіолетових і прямих сонячних променів, висушування, гине миттєво при звичайних режимах пастеризації, кип’ятінні, 45-70% спирту, мильного розчину, 5 % йод вбиває вірус на протязі 1 хвилини. В слині вірус зберігається 1 добу, в замороженому стані 75 днів, в гліцерині до 90 днів. Потрапивши до рани, він може зберігатися від кількох годин до кількох тижнів, тут він доторкується до нервових закінчень і починає рухатися до ЦНС, де розмножується у нейронах. Після нагромадження в ЦНС починається відцентровий рух до слинових і очних залоз. Інкубаційний період від 7 днів до року і навіть більше.
            Поширюють сказ у природілисиці, вовки, єнотовидні та бродячі собаки. Захворівши, дикі тварини перестають боятися людей, навіть удень можуть забігати у населені пункти, нападати на людей або тварин.

Сказ у собак. Хвора тварина стає пригніченою лежить, втрачає апетит, до води байдужийгідрофобії немає. Наприкінці другого дня виникає неспокій, собака намагається сховатися в куток (під ліжко в будку), хапає ротом повітря, може розгризати свою загоєну рану, ковтає неїстівні предмети. Може тікати з дому –до 50 км. за день,  нападає на людей. Період збудження триває 3-4 дні, гине - на 6-8 день хвороби. Це класична картина. Але за будь якого випадку поведінка тварини змінюється, що має насторожити господаря. Найчастіше сама собака стає причиною зараження людини, тому що живе в оточенні людей. Прищеплений собака, якщо його покусала хвора тварина, не є джерелом зараження в нього не виникає агресивності, бажання кусати  не виділяється слина, вірус сказу в слині відсутній.
             Набагато частіше в Україні реєструється сказ котів. Останніми роками сказ котів є джерелом зараження кожної третьої людини хворої на сказ. У котів сказ має значно гостріший перебіг. Перші ознаки: наростаючий неспокій, збудження, хриплий голос, переляканий погляд, агресивна, нападає, уникає господарів. Під час нападу її важко відірвати від рани через спазм жувальних м’язів. Рани глибокі, краї їхні злипаються і важко піддаються обробці. Це характерне і для укусів лисиць.

У вересні поточного року на території Житомирської області була проведена осіння кампанія із пероральної вакцинації диких м’ясоїдних тварин проти сказу. Для того, щоб перевірити ступінь засвоюваності лисицями цієї вакцини починаючи з 09.11.2019 місцеві мисливці, які впольовують лисиць, повідомляють про це фахівців Держпродспоживслужби, які в свою чергу проводять відбір та доставку біоматеріалу до Житомирської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби для проведення необхідних досліджень.

З метою контролю ефективності пероральної вакцини диких м’ясоїдних тварин проти сказу на Лугинський район доведений план відбору біоматеріалу (щелепи та кров) від лисиць – 20 проб в період до 16.12.2019 року. Станом на 02.12.2019 року виконання плану становить 70 % (14 проб).

На 2019-2021 роки розроблена та діє Програма оздоровлення та профілактики території Лугинського району від сказу . Із місцевого бюджету було виділено 15 тис.

Лугинське РУ Держпродспоживслужби 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь