Лугинська громада

Житомирська область, Коростенський район

Профілактика захворюваності на ботулізм!

Дата: 20.08.2019 09:21
Кількість переглядів: 737

Профілактика захворюваності на ботулізм!

     Улюблений сезон цієї небезпечної хвороби літо-осінь, коли господині активно консервують продукти на зиму. А взимку, коли із задоволенням починаємо вживати заготовлену консервацію, виникають харчові отруєння, зокрема ботулізм. Саме консерви – овочеві, фруктові, грибні, м’ясні, рибні і стають причиною захворювання, а також споживання копченостей, в’яленої та сушеної риби, особливо приготовлених у домашніх умовах з порушенням гігієни та продукція, яка упакована під вакуумом.

     В поточному році в Житомирській області вже зареєстровано 7 побутових випадків захворювання на ботулізм (Новоград-Волинський, Любарський, Овруцький райони, міста Новоград-Волинський та Бердичів) внаслідок чого постраждало 7 дорослих осіб.

     Ботулізм – це дуже небезпечне і в багатьох випадках смертельне токсико-інфекційне захворювання, яке виникає при вживанні продуктів, заражених мікробом групи клостридій, спори яких у великій кількості присутні в грунті, де можуть існувати довгі роки, у кишечнику багатьох тварин, звідки з фекаліями потрапляють у грунт, а також в мулу озер і морів від риб, молюсків. Харчові продукти, забруднені цим мікробом і недостатньо оброблені, стають причиною захворювання на ботулізм. Сам збудник – не небезпечний для здоров’я людини, небезпечний – токсин, що виробляється Clostridium botulinum, він транспортується по всьому організму, в тому числі, до спинного і головного мозку та вражає черепні нерви, особливою чутливістю до нього мають рухові нейрони довгастого мозку і спинного мозку, це викликає важкі наслідки.

     Інкубаційний період при ботулізмі становить від кількох годин до 5 днів. Чим він коротший, тим важче отруєння. До перших симптомів ботулізму відносять наступні: різкі болі в області живота, нудота, нестримне блювання та діарея, яка змінюється закрепом. Розвивається парез кишечника. Далі з’являються неврологічні симптоми: двоїння в очах, відчуття туману перед очима, опущення одного чи двох верхніх повік, розширення зіниць, запаморочення, м’язова слабкість, смерть наступає в результаті дихальної недостатності або ускладнень запального характеру.

     Профілактика захворювання:

· при домашньому консервуванні необхідно дотримуватися всіх правил гігієни;

· гриби складно повністю звільнити від мікрочастинок ґрунту, тому не рекомендується консервувати їх у герметично закритих банках у домашніх умовах;

· при домашньому консервуванні, особливо овочів, що містять мало природної кислоти, необхідно додавати за рецептурою оцтову, лимонну кислоти, тому що збудник ботулізму не любить кисле середовище;

· безпосередньо перед закладкою в банки продуктів добре стерилізувати банки і кришки;

· при консервуванні в домашніх умовах, особливо м'ясних і рибних продуктів, необхідно проводити тиндалізацію (протягом двох діб прогрівати при температурі 100°С 5 хвилин для переходу спор у вегетативну форму), після чого простерилізувати консерви при температурі 100°С - не менше 40 - 60 хвилин з подальшою їх герметичною упаковкою.

· найменше здуття кришки (бомбаж) – причина для категоричної відмови від уживання в їжу вмісту даної банки;

· категорично виключити придбання виготовлених у домашніх умовах консервів, в’яленої, копченої, солоної риби й інших продуктів харчування в місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб.

     При появі перших ознак захворювання потрібно негайно звернутися до лікаря. Вчасно надана медична допомога, основою якої є введення протиботулінічної сироватки, гарантує збереження життя хворому. Якщо лікування розпочати вчасно, то прогноз при ботулізмі сприятливий. Бережіть своє здоров’я і здоров’я своїх близьких!

     Держпродспоживслужба Лугинського району


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь