Профілактика захворюваності на ботулізм!
Профілактика захворюваності на ботулізм!
Улюблений сезон цієї небезпечної хвороби літо-осінь, коли господині активно консервують продукти на зиму. А взимку, коли із задоволенням починаємо вживати заготовлену консервацію, виникають харчові отруєння, зокрема ботулізм. Саме консерви – овочеві, фруктові, грибні, м’ясні, рибні і стають причиною захворювання, а також споживання копченостей, в’яленої та сушеної риби, особливо приготовлених у домашніх умовах з порушенням гігієни та продукція, яка упакована під вакуумом.
В поточному році в Житомирській області вже зареєстровано 7 побутових випадків захворювання на ботулізм (Новоград-Волинський, Любарський, Овруцький райони, міста Новоград-Волинський та Бердичів) внаслідок чого постраждало 7 дорослих осіб.
Ботулізм – це дуже небезпечне і в багатьох випадках смертельне токсико-інфекційне захворювання, яке виникає при вживанні продуктів, заражених мікробом групи клостридій, спори яких у великій кількості присутні в грунті, де можуть існувати довгі роки, у кишечнику багатьох тварин, звідки з фекаліями потрапляють у грунт, а також в мулу озер і морів від риб, молюсків. Харчові продукти, забруднені цим мікробом і недостатньо оброблені, стають причиною захворювання на ботулізм. Сам збудник – не небезпечний для здоров’я людини, небезпечний – токсин, що виробляється Clostridium botulinum, він транспортується по всьому організму, в тому числі, до спинного і головного мозку та вражає черепні нерви, особливою чутливістю до нього мають рухові нейрони довгастого мозку і спинного мозку, це викликає важкі наслідки.
Інкубаційний період при ботулізмі становить від кількох годин до 5 днів. Чим він коротший, тим важче отруєння. До перших симптомів ботулізму відносять наступні: різкі болі в області живота, нудота, нестримне блювання та діарея, яка змінюється закрепом. Розвивається парез кишечника. Далі з’являються неврологічні симптоми: двоїння в очах, відчуття туману перед очима, опущення одного чи двох верхніх повік, розширення зіниць, запаморочення, м’язова слабкість, смерть наступає в результаті дихальної недостатності або ускладнень запального характеру.
Профілактика захворювання:
· при домашньому консервуванні необхідно дотримуватися всіх правил гігієни;
· гриби складно повністю звільнити від мікрочастинок ґрунту, тому не рекомендується консервувати їх у герметично закритих банках у домашніх умовах;
· при домашньому консервуванні, особливо овочів, що містять мало природної кислоти, необхідно додавати за рецептурою оцтову, лимонну кислоти, тому що збудник ботулізму не любить кисле середовище;
· безпосередньо перед закладкою в банки продуктів добре стерилізувати банки і кришки;
· при консервуванні в домашніх умовах, особливо м'ясних і рибних продуктів, необхідно проводити тиндалізацію (протягом двох діб прогрівати при температурі 100°С 5 хвилин для переходу спор у вегетативну форму), після чого простерилізувати консерви при температурі 100°С - не менше 40 - 60 хвилин з подальшою їх герметичною упаковкою.
· найменше здуття кришки (бомбаж) – причина для категоричної відмови від уживання в їжу вмісту даної банки;
· категорично виключити придбання виготовлених у домашніх умовах консервів, в’яленої, копченої, солоної риби й інших продуктів харчування в місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб.
При появі перших ознак захворювання потрібно негайно звернутися до лікаря. Вчасно надана медична допомога, основою якої є введення протиботулінічної сироватки, гарантує збереження життя хворому. Якщо лікування розпочати вчасно, то прогноз при ботулізмі сприятливий. Бережіть своє здоров’я і здоров’я своїх близьких!
Держпродспоживслужба Лугинського району