Лугинська громада

Житомирська область, Коростенський район

У Лугинах відбувся ІІ фестиваль «Поліський вареник»

Дата: 26.09.2018 09:19
Кількість переглядів: 2106

         22 вересня  жителі  Лугинщини   відсвяткували 51 річницю від   Дня заснування селища    та стали учасниками  вже ІІ фестивалю «Поліський вареник». День народження селища Лугини та вареник  стали цього дня єдиним цілим. Вареник – це основа фестивалю, це – «витончене поєднання сонячних і земних дарів, котрі приходять до людини завдяки її кропіткої праці в полі, в саду, з домашньою худобою. У ньому – вираження єдності трудівника з усією природою. У символіці вареника – ідеальна гармонія змісту і форми, бо його хлібна оболонка, як форма, огортає собою все, що можна додати до святого хліба. А що додається, тобто начинка – це його зміст, який дарує людині і фізичні сили, і душевний настрій, і навіть духовну наснагу. Тож у варенику – енергія Сонця, багатство Землі і сила Води». Фестиваль «Поліський вареник» мав засвідчити про  мир і злагоду працьовитої і єдиної родини, яка вміє не тільки працювати, а й відпочивати. Так громади сіл Лугинської ОТГ, а  також колективи Лугинської гімназії імені В.П.Фількова, Лугинської ЗОШ І-ІІІ ступенів № 2,  закладу дошкільної освіти   «Сонечко», Будинку дитячої творчості  взяли участь у фестивалі та стали активними учасниками святкового  дійства. 

         Свято відкрив селищний голова П.І.Мельник, котрий побажав всім миру, злагоди та достатку. Привітали  учасників свята: голова райдержадміністрації  Н.М.Кирийчук,    голова районної  ради  О.В Губарець, народний депутат України В.Ю.Арешонков, народний депутат України С.В.Пашинський, депутат обласної ради Озерчук А.М.

        Спільними грамотами керівники району нагородили людей, які впродовж багатьох  років працювали на благо Лугинщини: Логвинюк Ольгу Гнатівну, Лазарчука Володимира Павловича, Айзмана Абрама Мордуховича, Годлевського Івана Адамовича.

Народний депутат України Володимир Арешонков вручив Грамоти Верховної Ради України:

- Гриневич Галині Федорівні, яка понад 30 років пропрацювала головним бухгалтером лісогосподарського підприємства;

- Бовсуновському Олександру Івановичу - директору Лугинської ДЮСШ;

- Білюку Сергію Леонідовичу - вчителю трудового навчання Жеревецького НВК «ЗНЗ І-ІІІ ступенів – ДНЗ»;

- Івановій Антоніні Олександрівні - директору Лугинської центральної районної бібліотеки;

- Пудилику Петру Васильовичу - лікарю Лугинської центральної районної лікарні.

       Сергій Пашинський вручив подарункові сертифікати на придбання меблів та побутової техніки для дитячого садочка та ЦРЛ. Представник політичної партії обласної організації «Основа»   Бовсуновська М.О. вручила спортивний інвентар для вихованців ДЮСШ.

         До уваги глядачів  упродовж  дня  було запропоновано: роботу фотозони «Я люблю Лугини»,  змагання з волейболу серед учнівської молоді, Чемпіонат Лугинщини з футболу серед юнаків  2003 р.н. і молодших (Центральний стадіон смт Лугини); караоке на площі і перегляд святкового концерту, організованими працівниками закладів культури ОТГ,  РБК, БДТ.  Безліч атракціонів,  веселі аніматори, шоу мильних бульбашок, аквагрим із м. Житомира  створили   дітям справжнє свято з розвагами та подарунками. Діти із задоволенням брали участь у різноманітних конкурсах та  іграх.

      Огляд-конурс презентацій великого розмаїття смачних поліських вареників  викликав  справжні труднощі при визначенні найкращих, бо вареники з різноманітними начинками: сиром, маком, картоплею, грибами, капустою, халвою та навіть  оселедцем неймовірно смакували всім, хто бажав посмакувати таких вишуканих страв.  Пісні та танці  створили неповторну атмосферу фольклорного дійства, приправлену поліською гостинністю.

      Сільські громади та колективи навчальних закладів вражали гостей розмаїттям найголовнішого українського смаколика з  різними начинками  у  5 номінаціях :

  • «Найбільша кількість вареників» (переможець -  громада сіл Радогоща, Будо-Літки, Березовий Груд);
  • «Найбільший вареник» (переможець - колектив Будинку дитячої творчості);
  • «Найменший вареник» (переможець - громада сіл Степанівка, Старі Новаки);
  • «Найоригінальніша форма вареника» ( переможець - громада сіл Кремне, Леонівка);
  • «Презентація вареника» (переможець -  громада села Путиловичі).

         Усі громади та колективи отримали подяки за участь.

         У   святковому концерті  взяли участь  такі  творчі  колективи     району:  фольклорний  колектив  «Бовсунівські бабусі», вокальний ансамбль Кремненського Будинку культури, вокальний ансамбль  «Запілляночка», народний  ансамбль народної пісні «Лугинчани», ансамбль РБК «Світанок»,  танцювальні колективи Будинку  дитячої творчості «Асорті» та «Едельвейс».

        Вже традиційно для   всіх учасників фестивалю  стало проведення майстер – класу з приготування вареника від селищного  голови Мельника П.І., а потім аукціон з продажу вареників достатку, удачі, щастя, любові та, власне, самого вареника, зліпленого головою ОТГ.

       Незмінні  ведучі святкового концерту -  Гриневич Ю.В., вчитель фізики Лугинської ЗОШ І-ІІІ ступенів №2 та Атаманчук О.Д., керівник фольклорно-літературного гуртка «Берегиня» БДТ створили неповторну  атмосферу  родинного свята.

        Продовженням святкового концерту став виступ   гурту «Gonta», який прибув на запрошення народного депутата України Арешонкова В.Ю.

        Заключним акордом свята стала   святкова дискотека.

        День селища та фестиваль «Поліський вареник» пройшов уже вдруге. Тож  маємо надію, що даний фестиваль матиме продовження, набере обертів  і  надалі стане обласним, а то й  навіть Міжнародним.

Виконком селищної ради

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь