Лугинська громада

Житомирська область, Коростенський район

Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства»

Дата: 26.03.2018 10:05
Кількість переглядів: 726

  Щорічно в Україні з 25 листопада по 10 грудня проводиться Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства», яка з 1991 року підтримується міжнародною спільнотою. 

     Основними завданнями акції є:

- привернення уваги громадськості до актуальних для українського суспільства проблем подолання насильства в сім’ї, протидії торгівлі людьми та жорстокого поводження з дітьми, гендерного насильства та забезпечення рівних прав жінок і чоловіків;

- активізація партнерського руху органів державної влади, державних закладів, громадських організацій щодо викорінення домашнього насильства;

 - проведення інформаційних кампаній з метою підвищення обізнаності населення України з питань попередження насильства в сім'ї, жорсткого поводження з дітьми, формування свідомості всіх верств населення  щодо нетерпимого ставлення до насильства;

- формування свідомості усіх верств населення щодо нетерпимого ставлення до насильства.

     Будь-які, умисні  прояви насильства над людиною, незалежно від її статі, є порушенням прав людини.

     Закон розрізняє чотири види  домашнього насильства

  • фізичне;
  • психологічне;
  • економічне;
  • сексуальне.

     Фізичне насильство в сім'ї– це навмисне нанесення побоїв, тілесних ушкоджень одного члена сім'ї іншому, яке може призвести чи призвело до порушення нормального стану фізичного чи психічного здоров’я або навіть до смерті постраждалого, а також до приниження його честі та гідності.

     Психологічне насильство всім'ї– це насильство, пов’язане з тиском одного члена сім'ї на психіку іншого через навмисні словесні образи або погрози, переслідування,залякування, які доводять постраждалого до стану емоційної невпевненості, втрати здатності захистити себе і можуть заподіяти шкоду психічному здоров’ю.

     Економічне насильство в сім'ї– це навмисні дії одного члена сім'ї щодо іншого, спрямовані на те, щоб позбавити постраждалого житла, їжі, одягу та іншого майна чи коштів на які він має законне право. Такі дії можуть заподіяти шкоду фізичному чи психічному здоров’ю або навіть призвести до смерті постраждалого.

     Сексуальне насильство в сім'ї– це примушення до небажаючих статевих стосунків у родині, а також сексуальні дії щодо неповнолітнього члена сім'ї.

     Отже, жертвою домашнього насильства може стати будь-хто: жінка, яку постійно лає і б’є її чоловік, дівчинка-підліток, що страждає від сексуальних переслідувань свого вітчима, хлопчик, якого лупцює мама-алкоголічка.

     За допомогою звертатися потерпілим від домашнього насильства:

Спеціаліст І категорії у справах дітей виконавчого комітету Лугинської селищної ради

смт.Лугини, вул. М.Грушевського, 2 а

тел. (04161) 9-13-97

Лугинський районний центр соціальних  служб для сім'ї дітей та молоді

смт.Лугини, вул. М.Грушевського, 4 а

тел. (04161)9-20-64

Лугинське  відділення поліції Коростенськоговідділу поліції ГУНП

у Житомирській області

смт.Лугини, вул. С.Гуца, 5 а

(04161) 9-14-78


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь