Лугинська громада

Житомирська область, Коростенський район

Про зміни у Пенсійному законодавстві

Дата: 26.03.2018 10:01
Кількість переглядів: 1285

Зміни в пенсійному законодавстві відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, щодо підвищення пенсій».

3 жовтня 2017 року Верховна рада України ухвалила Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, щодо підвищення пенсій».

Насамперед пенсійна реформа забезпечить єдині принципи обчислення пенсій та усуне різницю в розмірах пенсій, призначених у різні роки. Зокрема Законом передбачено:

  • осучаснення (перерахунок) призначених раніше пенсій з урахуванням коефіцієнта середньої заробітної плати за 3 попередні роки (2014, 2015, 2016) 3764,40 грн. та зміненої з 1,35 на 1 величини оцінки одного року страхового стажу;
  • скасування особливого порядку виплати пенсій пенсіонерам, які працюють;
  • нові умови виходу на пенсію залежно від набутого страхового стажу;
  • визначення розмірів мінімальної пенсії за віком, доплат, надбавок, підвищень, визначених законодавством, виходячи з величини 1452 грн.;
  • порядок відновлення виплати пенсій жінкам, які достроково вийшли на пенсію після досягнення пенсійного віку 55 років.

Чому необхідне осучаснення? Бо люди, які пропрацювали однакову кількість років в одній галузі, але вийшли на пенсію в різні роки, отримують різні пенсії, розміри яких можуть відрізнятися втричі.Пенсія украінців залежить від троьх показників: зарплати працівника, стажу та показникасередньої зарплати в Україні, який застосовується під час обчислення пенсії. Середня заробітна плата зростає з кожним роком, тому пенсії українців повинні осучаснюватись.Тож будуть перераховані та осучаснені всі раніше призначені пенсії за єдиними правилами обрахунку пенсій, незалежно від того у якому році була призначена пенсія за матеріалами пенсійних справ.

Пенсія за віком у 60 років

Пенсія за віком у 60 років буде призначатися за наявності страхового стажу 25 років. Кожні 12 місяців вимого до розміру страхового стажу буде збільшуватись на один рік, і в 2028 році, аби отримати пенсію за віком, необхідно буде мати 35 років страхового стажу. Якщо в 60-річної особи не буде зазначеної тривалості страхового стажу, вона має право обрати: доопрацювати необхідну кількість років або придбати необхідну тривалість страхового стажу для призначення пенсії у віці від 60  до 63 років. Ці правила діятимуть з урахуванням перехідного періоду підвищення пенсійного віку жінкам.

Пенсія за віком у 63 роки

У 63 роки пенсія за віком як для чоловіків, так і для жінок призначатиметься в разі наявності страхового стажу тривалістю від 15 до 25 років. Кожні 12 місяців вимого до розміру страхового стажу буде збільшуватись на один рік до досягнення в 2028 році 25-35 років страхового стажу. Якщо в 63-річної особи не буде зазначеної тривалості страхового стажу, вона має право обрати: доопрацювати необхідну кількість років або придбати необхідну тривалість страхового стажу для призначення пенсії у віці від 63  до 65 років.

Пенсія за віком у 65 років

Починаючи з січня 2019 року особам, у яких страховий стаж буде 15 років, пенсія за віком призначатиметься в 65 років. Особи, що не матимуть страховий стаж (загальний) тривалістю 15 років, матимуть право на призначення державної соціальної допомоги після досягнення 65 років за сукупним доходом сім’ї.

Починаючи з 1 січня 2028 року, у разі наявності 40 і більше календарних років страхового стажу, пенсія за віком призначається незалежно від віку.

З 1 січня 2018 року по 31 грудня 2020 року особи, які досягли встановленого пенсійного віку, мають страховий стаж не менше як 15 років, та не набули страхового стажу (права на пенсійну виплату) призначається тимчасова державна соціальна допомога непрацюючій особі на період до придбання права на пенсію за віком, у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України, у розмірі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, визначеного законом на час її призначення, і виплачується за рахунок коштів державного бюджету. Зазначена допомога призначається органами соціального захисту населення і виплачується до досягнення такими особами віку, з якого вони набувають право на призначення пенсії.(На перехідний період (3роки) при втраті роботи пропонується призначати державну соціальну допомогу за наявності 15 років страхового стажу в розмірі прожиткового мінімуму для осіб, що втратили працездатність).

         Надана можливість купити до 24 місяців стажу, тобто укладати договори про добровільну участь, що передбачає сплату особою єдиного соціального внеску за попередні періоди, в яких особа не підлягала загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню. Сума сплаченого єдиного соціального внеску за кожен місяць такого періоду не може бути меншою за мінімальний страховий внесок, помножений на коефіцієнт:

  • 2 – у разі купівлі стажу до 12 місяців;(16,8 тис.грн.)
  • 1,5 – у разі купівлі стажу від 13 до 24 місяців. (25,3 тис.грн.)

При визначенні мінімального розміру пенсії за віком та збільшенні мінімальної пенсії за віком до страхового стажу не враховується період, за який проведено одноразову сплату єдиного внеску, тобто тривалість купленого стажу враховується лише для визначення права на пенсію (для підвищення розміру пенсії не враховується).

Для забезпечення індексації пенсії щороку проводиться перерахунок раніше призначених пенсій шляхом збільшення показника середньої заробітної плати в Україні, з якої сплачено страхові внески, та який враховується для обчислення пенсії. Щорічна (опосередкована) індексація пенсій з 2021 року відбуватиметься шляхом збільшення (перерахунку) середньої зарплати, з якої обчислено пенсію, на 50% зростання середньої заробітної плати за три попередні роки і на 50% зростання споживчих цін за попередній рік. У 2019 – 2020 роках рішення про збільшення показника середньої заробітної плати, який застосовується для перерахунку пенсій, приймається на законодавчому рівні на відповідний рік.

З 1 січня 2018 року для осіб, які досягли 65-річного віку, мінімальний розмір пенсії за віком за наявності у чоловіків 35 років, а у жінок 30 років страхового стажу встановлюється в розмірі 40% мінімальної заробітної плати, але не менше прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

З 1 жовтня 2017 року пенсії перераховуються із застосуванням показника середньої заробітної плати в Україні за три попередні роки (2014, 2015, 2016) із застосуванням величини оцінки одного року страхового стажу в розмірі 1%. При здійсненні перерахунку пенсій використовується розмір прожиткового мінімуму для осіб, що втратили працездатність, встановленого на 1 грудня 2017 року Законом України «Про Державний бюджет України на 2017 рік» - 1373 грн.

У разі, якщо внаслідок перерахунку, проведеного відповідно до цього Закону, розмір пенсії зменшується, пенсія виплачується в попередньому розмірі.

Мінімальна пенсія за віком при наявності повного стажу роботи становить 1452 грн. (прожитковий мінімум). Розмір пенсії пенсіонерів, які не мають повного стажу роботи складає – 1373 грн.

З 1 жовтня 2017 року по 31 грудня 2017 року при призначенні пенсії застосовується середня заробітна плата в Україні, з якої сплачено страхові внески, обчислена як середній показник за 2014, 2015 та 2016 роки із застосуванням величини оцінки одного року страхового стажу 1,35%.

З 1 січня по 31 грудня 2018 при призначенні пенсії застосовується середня заробітна плата в Україні, з якої сплачено страхові внески, обчислена як середній показник за 2016, та 2017 роки із застосуванням величини оцінки одного року страхового стажу 1%.

З 1 жовтня 2017 року поновлена виплата пенсій працюючим пенсіонерам в повному обсязі, тобто скасувано 15-відсоткове зниження пенсій працюючим пенсіонерам.

Починаючи з 1 жовтня 2017 року страховий стаж та заробітна плата військовослужбовців (крім військовослужбовців строкової військової служби), поліцейським, особам рядового і начальницького складу за період роботи з 1 липня 2000 року по 31 грудня 2016 року враховується на підставі довідок про періоди служби та нараховані суми грошового забезпечення.

Достроковий вихід на пенсію

-  матерів, які виховали 5 дітей або інвалідів з дитинства (у 50 років);

-  військових – учасників бойових дій (55 років);

-  ліліпутів та диспропорційних карликів (40 жінки / 45 років чоловіки);

- чорнобильців (зі зниженням пенсійного віку);

- журналістів, у разі поранення, контузії, каліцтва, одержаних під час виконання службових обов’язків у місцях надзвичайних подій;

- особи з інвалідністю по зору І група  (40 жінки / 50 років чоловіки).

Збережено право на пенсію за вислугу років осіб, які на день набрання чинності Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, щодо підвищення пенсій» (на 1 жовтня 2017 року) мають вислугу років та стаж, необхідний для призначення пенсії за вислугу років, передбачений статтями 52, 54 та 55 Закону України «Про пенсійне забезпечення».

Пенсіонери, які отримують пенсії за спеціальними законами України («Про Кабінет Міністрів України», «Про державну службу», «Про національний банк України», «Про дипломатичну службу», «Про службу в органах місцевого самоврядування», «Про прокуратуру», «Про статус народного депутата України», «Про судоустрій і статус суддів», «Про судову експертизу», «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», «Про наукову і науково-технічну діяльність», «Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів», Митного кодексу України, Податкового кодексу України, Положення про помічника-консультанта народного депутата України) з жовтня 2017 року автоматично переводяться на пенсію призначену на загальних підставах без звернення пенсіонера за матеріалами пенсійної справи.

Скасовано зменьшення розміру пенсії жінкам, які скористалися правом дострокового виходу на пенсію після досягнення 55 років. Розмір пенсії їм буде виплачуватись у повному розмірі після досягнення ними пенсійного віку, який перевищує пенсійний на кількість місяців дострокового виходу на пенсію.

До страхового стажу для визначення права на призначення пенсії включаються наступні періоди:

  • Ведення підприємницької діяльності із застосуванням спрощеної системи оподаткування: з 1 січня 1998 року по 30 червня 2000 року включно, що підтверджуються довідкою про реєстрацію як суб’єкта підприємницької діяльності; з 1 липня 2000 року по 31 грудня 2017 року включно, за умови сплати страхових внесків незалежно від сплаченого розміру (крім випадків звільнення (відмови) від сплати єдиного внеску);
  • Проходження військової служби по 31 грудня 2017 року включно;
  • Перебування у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами з 1 січня 2004 року по 30 червня 2013 року включно;
  • Перебування у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку з 1 січня 2004 року до часу запровадження сплати страхових внесків за жінок, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку;
  • Навчання у вищих навчальних закладів за денною формою навчання на умовах державного замовлення, а також навчання в аспірантурі та докторантурі з 1 січня 2004 року по 31 грудня 2017 року.

З жовтня 2017 року пенсії, призначені після набрання чинності Законом України «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи» (крім осіб з інвалідністю І та ІІ груп, осіб з інвалідністю внаслідок війни ІІІ групи та учасників бойових дій, осіб, на яких поширюється дія пункту 1 статті 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії іх соціального захисту») на умовах законів України «Про державну службу», «Про прокуратуру», «Про статус народного депутата», «Про наукову і науково-технічну діяльність» у період роботи на посадах державної служби, визначених Законом України «Про державну службу» від 10 грудня 2015 року № 889-VIII, а також на посадах та на умовах, передбаченими законами України «Про прокуратуру», «Про судоустрій та статус суддів», виплачуються у розмірі, обчисленому відповідно до цього Закону.

Після звільнення з роботи виплата пенсії, призначеної відповідно до зазначених законів, поновлюється.

Максимальний розмір пенсії, призначеної на умовах законів України "Про державну службу""Про прокуратуру""Про статус народного депутата України""Про наукову і науково-технічну діяльність" (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткової пенсії, цільової грошової допомоги, пенсії за особливі заслуги перед Україною, індексації та інших доплат до пенсії, встановлених законодавством, крім доплати до надбавок окремим категоріям осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною) не може перевищувати десяти прожиткових мінімумів, встановлених для осіб, які втратили працездатність. Тимчасово, по 31 грудня 2017 року, максимальний розмір пенсії (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткової пенсії, цільової грошової допомоги, пенсії за особливі заслуги перед Україною, індексації та інших доплат до пенсії, встановлених законодавством, крім доплати до надбавок окремим категоріям осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною), не може перевищувати 10 740 гривень.

Пенсійне забезпечення працівників засобів масової інформації, посадових осіб місцевого самоврядування, народних депутатів, працівників дипломатичної служби, працівників прокуратури, наукових (науково – педагогічних працівників здійснюється відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь